dilluns, 13 d’abril del 2009

Orquideas a Santa Coloma de Gramenet /1

Hola:

Fa molt i molt de temps (any 2001), en una ciutat dita Santa Coloma ; un parell de joves naturalistes varen fer un treball sobre les orquidees a Santa Coloma de Gramenet (bueno, aquell parell eren en Carlos Antonio Martinez Rua i un servidor). L'any passat em vaig proposar fer un revisió d'aquell treball, pero em va resultar impossible trobar temps. Aquest any directament m'he decidit a localitzar les poblacions que ja coneixia i fer un cataleg fotografic (bueno, a fer fotos), i de pas mirar com estan les poblacions d'aquestes plantetes.

Amb aquesta premisa vaig fer una sortideta pels volts de la Font de l'Alzina el dia 14 de Març i una altre el dia 12 d'abril. El resultat, la veritat, ha sigut una mica decebedor. No se quina es la raó; i potser encara es massa aviat per treure conclusions; pero la sensació es un empobriment general de les poblacions.

Si de cas, de moment parlarem de les orquidees que he anat trobant; com estaven abans les poblacions i la sensació que he tingut aquest any.

La zona mostrejada es la corresponent a tot el llarg del camí del mineralls (desde la Font de l'Alzina fins al coll de la torre dels Frares). No comentare exactament la ubicació de les orquidees. Resulta complicat decidir, en un espai tan visitat com aquest, que es millor; si difundir-ho o millor deixar que la gent tampoc no conegui amb exactitud els llocs. Tot i aixi acompanyo un mapa de la zona.

mapa orquidees santa coloma

Vindria a ser la zona aquesta de valls mes petites que queda a la dreta del riu.

Un cop situat el lloc, passem a detallar (mes o menys) especie per especie.

Himantoglossum robertianum

La mes gran de les nostres orquidees ( ). Es troba bastant repartida per tota la zona,; tot i que el major nombre d'individus es troba en un turonet d'uns 150 m. Aquest any han aparegut relativament poques, si ho comparem amb l'any 2001 en que hi havien (només en aquest turó) uns 500 individus. Si bé hem dit que la podem trobar arreu de la zona, podem dir que prefereix zones de llistonar (Brachypodium retusum), més aviat pissarroses. Potser es la orquidea que més pateix l'acció dels senglars, degut al seu tamany i que, suposo, els seus tubercles deuen estar molt bons (sino que els hi preguntin als garrins salvatges que aixequen lles plantes per menjar la part subterranea).

himantoglossum_robertianum[1]

himantoglossum_robertianum_3[1]

Oprhys fusca

Oprhys lutea

Oprhys sphegodes

Aceras antropophorum

Anacamptis pyramidalis

Cephalantera longifolia

(AQUESTA ENTRADA ESTA PENDENT D'ACABAR, PERO LA VAIG PUBLICANT PERQUE .... ME DA LA GANA I PUNTO PELOTA, ANEU DISFRUTANT DE ELLA QUE LA ANIRÉ ACABANT DE MICA EN MICA).